Hem > Artiklar > Fotografering > Systemkameran

Systemkameran

En systemkamera definieras numera som en kamera som har utbytbar optik.

Den äldre definitionen, innan kamerorna blev mer automatiserade och mindre modulära, beskriver ett kamerasystem bestående av ett kamerahus på vilket man monterar diverse tillbehör såsom objektiv, prismor, fokuseringsskivor, blixtar, motorvindare, batterigrepp och olika typer av bakstycken för antingen film eller digitalsensor.

Eftersom moderna kameror har mycket av denna teknik inbyggd som standard har det i takt med den tekniska utvecklingen blivit att de enda möjligheterna för att bygga ut kamerasystemet är att byta objektiv och/eller montera en extern blixt.

Enögd spegelreflexkamera

Enögd spegelreflexkamera

Den enögda spegelreflexkameran, även kallad SLR-kamera (eng. single-lens reflex) är den tveklöst vanligaste typen av systemkamera, till den graden att systemkamera och spegelreflexkamera är synonymer i mångas begreppsvärld.

Kameran får sitt namn av det faktum att man genom en spegel och ett reflexprisma (knölen ovanför objektivet där kameratillverkaren ofta placerar sin logotyp) kan se en rättvänd bild av exakt det som objektivet ser. Man komponerar alltså genom ett objektiv och ingen separat sökare, och även genom samma objektiv som sedan används för att ta bilden.

Denna typ av kamera heter just enögd som kontrast till den tvåögda spegelreflexkameran (TLR – twin-lens reflex):

Tvåögd spegelreflexkamera

På en tvåögd spegelreflexkamera komponerar man genom det övre objektivet medan bilden tas genom det undre.

Mätsökarkamera

Mätsökarkamera

En mätsökarkamera (eng. rangefinder camera) känns igen genom att den saknar SLR-kamerans klassiska knöl ovanför objektivet. Bilden komponeras och fokuseras i stället genom en genomsiktssökare som inte är kopplad till objektivet.

Kompakt systemkamera

Kompakt systemkamera

Den nyaste typen av systemkamera är den kompakta systemkameran. Det är en digital kompaktkamera med utbytbart objektiv. Den saknar SLR-kamerans spegel, reflex och sökare, och kan därför göras betydligt kompaktare. De ovanstående kameratyperna är av fysiska och optiska skäl tämligen likriktade. Den kompakta systemkameran kan dock vara utformad lite hur som helst. Den gemensamma nämnaren är att kameran saknar optisk sökare. Däremot kan den likväl vara utformad så att den är förvillande lik en SLR-kamera. I de fallen finns det en elektronisk sökare, en liten LCD-skärm som sitter i vad som ser ut som en traditionell, optisk sökare.

Bälgkamera

Bälgkamera

Jodå, de finns fortfarande, även om de tenderar att figurera så gott som uteslutande inom teknisk fotografering och landskapsfotografering. Bälgkameran är nästan alltid i s.k. storformat (4 x 5 tums negativ eller större) och fotograferar bladfilm, alltså där man inte monterar en filmrulle i kameran, utan stoppar in filmblad efter filmblad.

Kameran i sig är i grund och botten en extremt enkel konstruktion: en objektivplatta och ett bakstycke sitter ihop med en ljustät bälg. Dessa beståndsdelar går sedan att manövrera i tre dimensioner för att fokusera kameran och skapa en del specialeffekter.