Hem > Artiklar > Fotografering > Introduktion

Introduktion till fotografering

Min fotoskola handlar ännu inte om att ge ut tips eller lära någon hur man ta bättre bilder. Det som är mitt syfte för närvarande och för överskådlig framtid är att hjälpa nybörjarfotografen att lära känna sin kamera bättre.

Fotografering är lika delar konst och hantverk ovanpå ett ramverk av lika delar teknik och vetenskap. Jag inriktar mig på hantverket och tekniken, och lämnar konst och vetenskap därhän.

Fotoskolan skall absolut inte ses som ett substitut för instruktionsboken som följde med din kamera. I bästa fall är detta ett komplement till manualen. Jag beskriver vad man skulle eller borde kunna göra med en kamera, och sedan får du själv med hjälp av instruktionsboken lista ut exakt hur.

Om dig

Jag tror att du är en kameraägare som nyligen blivit inspirerad att ta steget fram och bli fotograf, och därför vill lära dig lite om teorin bakom fotografering. Kanske håller du på att överväga att skaffa en digital systemkamera, och i det fallet har jag en kort artikel med tips och råd om hur man väljer sin kamera. Mer sannolikt är det nog att du redan har en sådan kamera, och nu vill gå till botten med vad som går att göra med den.

Om kameran

Jag medger villigt att jag riktar mig mot digitalkameror i allmänhet och digitala systemkameror i synnerhet. Men de allra flesta av principerna som jag beskriver är tillämpningsbara på i stort sett vilken kamera som helst, analog som digital, kompakt eller system. Teknik utvecklas och trender kommer och går, men de grundläggande principerna inom fotografering är i stort sätt desamma nu som de var för 50 år sedan.

Om författaren

Jag är inte yrkesfotograf, jag är inte utbildad lärare, och skall jag vara helt ärlig har jag inte gått så mycket som en fotokurs. Det enda jag har är en omåttlig kunskapstörst samt ett genuint driv att dela med mig av den kunskapen med så många som möjligt. Är du nyfiken på mina fotografier så finns de i mitt Flickr-galleri och/eller det lokala bildgalleriet. Är du nyfiken på vad jag använder så kommer en liten lista här:

Prylar på önskelistan om någon läsare vill köpa mig en present: